Tuesday, April 21, 2015

SULAM LOGO



HAI, Assalamualaikum semua pembaca setia..

harini kami diberi peluang untuk menyiapkan tempahan tshirt berkolar daripada pelanggan istimewa iaitu Mercy Malaysia..

T-shirt ini disulam logo mereka.Alhamdulillah 100 helai tshirt ini kami siapkan dalam masa dua hari sahaja kerana Mercy nak pakai untuk aktiviti sukarelawan mereka.

Kalau anda nak sulam logo company atau NGO, ataupun persatuan, boleh hubungi kami untuk membuat tempahan ye..

kami akan usahakan supaya tempahan disiapkan mengikut masa yg anda perlukan..

Whatsapp kami : 012 908 7504 untuk pertanyaan dan harga.



Terima kasih sudi menyinggah blog kami ye.. 

Wassalam..


Sunday, April 19, 2015

FAMILY DAY SHIRT

Salam, tempahan sempena event pada Hari Pekerja 2015 masih lagi dibuka.

Sebaik-baiknya buat tempahan awal untuk mengelakkan kesesakan pada saat akhir.
buat masa kapasiti kami masih mampu menerima tempahan, cuma dijangkakan minggu ini tempahan akan penuh.

Kami nasihatkan anda supaya segera menghubungi kami jika nak tempah tshirt ye, ini kerana agen2 kami ramai yang dah berhenti menerima tempahan.

Tempahan akan ditutup pada bila-bila masa sahaja, sila Whatsapp atau emel kam segera!

Whatsapp: 012 908 7504
Emel: cetakcantik@gmail.com


Kami akan membalas secepat mungkin pertanyaan anda, terima kasih menyokong Rz Print.


Wednesday, April 1, 2015

CETAK BAJU

KENAPA mesti tempah dengan kami?

T-SHIRT KELAS
T-SHIRT EVENT
UNIFORM KERJA
T-SHIRT HARI KELUARGA
T-SHIRT BUDDYZ
T-SHIRT REWANG


kami menawarkan khidmat penghantaran PERCUMA ke seluruh Semenanjung Malaysia,
dan sedikit surcaj untuk Sabah dan Sarawak.

penghantaran menggunakan Poslaju ataupun Skynet, hanya satu hingga dua hari sampai*


*bergantung pada jadual penghantaran setempat *minimum 30 helai untuk mendapatkan perkhidmatan pos percuma

WHATSAPP:  012 908 7504 (Abdullah Rawahah)

Wednesday, March 25, 2015

PERCETAKAN SILKSCREEN

QUALITY FIRST!

assalamualaikum..

harini kami belanja sikit gambar bagaimana proses percetakan kami berlangsung. Dari proses membuat tempahan, hinggalah ke proses penghantaran..anda akan didedahkan dengan RAHSIA BESAR!


1. MEMBUAT TEMPAHAN

Apabila pelanggan datang atau pun whatsapp kami untuk membuat tempahan, kami biasanya akan mengambil beberapa maklumat berkenaan tempahan tersebut.. contohnya, nama pelanggan, nak buat baju apa, nak cetak apa, nak berapa unit, nak pakai bila dan beberapa lagi soalan lazim..

pada waktu ini, pelanggan akan ditunjukkan sample, harga, dan diterangkan dengan proses2 percetakan.. serta, anda akan didedahkan dengan kualiti serta jenis2nya..

pelbagai pilihan baju dan jenis kain

pelanggan juga boleh pilih material mengikut bajet dan juga kualiti barangan tersebut..anda jangan la tertipu sangat dengan harga yang murah giler, sebab satu benda yang anda kena tahu, 'best product never come cheap'.. hehe..

dengan kami, anda boleh pilih baju atau material dari semurah2nya hingga semahal2nya.. semua jenama ada, oren sport, gildan, enzo, foursquare dan lain2 lagi yg tak berapa femes..

kami adalah dealer kepada brand Gildan


2. PENGHASILAN ARTWORK 

Selepas pelanggan mengesahkan tempahan, dan telah memilih jenis t-shirt atau produk yang hendak ditempah, kami akan memulakan kerja-kerja dengan beberapa prose tertentu.Yang pertama ialah menghasilkan design ataupun artwork.

Pereka grafik kami sedia membantu anda dalam  proses penghasilan artwork
di sini, proses mungkin mengambil masa beberapa jam atau beberapa hari, bergantung pada tempahan pelanggan, dan juga apa yang hendak dicetak..lagi rumit,lagi lama prosesnya dan lagi mahal kosnya.. hehe 


kami memiliki beberapa orang pereka grafik profesional, yang mana mereka ini memiliki IJAZAH SARJANA MUDA dalamm bidang REKAAN GRAFIK atau SENI VISUAL sekurang-kurangnya untuk menyertai kami.  Sebab itu, kami jamin  anda akan berpuas hati dengan hasil kerja kami..
Kami tak main-main dengan kualiti okey?


filem
selepas pelanggan setuju dengan artwork tersebut, maka ia akan dijadikan 'filem'.. bukan macam filem kat wayang tu ye..filem ini ialah artwork yang dicetak atas 'tracing paper' ataupun kertas surih..

1. PENYEDIAAN BLOK SILKSCREEN
proses Expose
sebelum proses cetakan dibuat, ia akan didahului dengan proses pembuatan blok.kat bawah ni ialah gambar studio kami.di sini la proses pembuatan blok dilakukan.

proses 'marking'
filem yang telah dicetak atas kertas surih/tracing paper tadi akan di expose pada blok yang telah disapu bahan kimia khas.proses ini mengambil masa beberapa jam juga untuk siap..



blok siap untuk digunakan

3. PROSES CETAKAN


Selepas siap buat blok, kami akan test dahulu hasilnya.suapaya pelanggan berpuas hati, dan menepati kehendak pelanggan.Kebiasaannya, pelanggan pasti suka, kerana pengalaman kami lebih lima tahun, kami tahu apa pelanggan suka, dan apa pelanggan tak suka.. 

test atas satu unit dahulu
sebelum mencetak,  bos kawalan kualiti kami akan pusing dulu satu round untuk memastikan beg/baju ini semua dalam keadaan sedia untuk dicetak. Supaya pelanggan dapat beg yang elok kualitinya, dan sempurna hasil cetakannya!

periksa dulu sebelum cetak..kot2 ada habuk?
Untuk mendapatkan hasil cetakan (silkscreen) yang terbaik, beg atau t-shirt mestilah dalam keadaan bersih.Jika ada habuk atau kotoran, ia akan menyebabkan blok tersumbat, serta menghasilkan cetakan kualiti yang agak teruk.



pemilihan warna cetakan

sebelum cetak, kami akan membancuh warna.proses ini agak rumit, kerana warna-warna ini bukannya datang sudah siap.ia perlu dibancuh menggunakan akal dan juga pengalaman.. rubber dye ini datang dari kilang hanya warna putih dan juga clear.Setiap kali dye baharu sampai, ia akan dicuba dahulu untuk mendapatkan nisbah bancuhan yang betul..



Kat sini lah kreativiti kami lagi sekali diuji. kalau salah bancuh, alamatnya lainla jadinya..tapi asasnya mudah: nak dapatkan warna hijau, kena bancuh warna kuning dan biru.

nak dapat warna oren, campur merah dan juga kuning,

nak dapat warna tourqouise? light purple? hijau lumut?  ha.. susah tu..hanya pengalaman memisahkan kita.. cewah..


jika ok, proses percetakan pun bermula

ha.. so kalau boss quality control bagi green light, pelanggan pun dah setuju, maka proses seterusnya ialah mencetak!

proses ini dilakukan dengan amat berhati-hati dan memerlukan skill yang tinggi.. kalau kesilapan dilakukan,beg atau baju akan  reject wo0o0..
kakitangan kami memang cun..hehehe



4. PENGERINGAN/PEMBUNGKUSAN

Selepas produk siap di cetak, proses seterusnya ialah pengeringan.Kami jarang menggunakan 'hot gun' atau dryer kerana, proses tersebut hanya menyebabkan rubber dye hanya kering pada lapisan luar sahaja.. manakala dalamnya masih basah.. kesannya, jika tak betul2 kering, dakwat tersebut boleh melekat antara satu sama lain..


packaging

selepas kering, kami akan menjalankan lagi sekali proses kualiti.Barang akan dikira, dan disemak sekali lagi sebelum barang tersebut dihantar kepada pelanggan..ini bagi mengelakkan pelanggan mendapat barang yang salah, atau tak cukup..
double check sebelum lipat

siap pun..

angkut atas lori.. kalau dah berpuluh-puluh kotak, kami hantar sendiri je ke seluruh Malaysia

tulang belakang Rz Print


Tahun 2014 yang lepas,  kami telah membeli dua buah lori/pickup truck untuk melicinkan proses penghantaran kepada pelanggan kami.. harini, lori kami sudah menjelajah ke seluruh Malaysia!

kami pernah hantar baju ke Kota Bharu, ke Ipoh, setakat KL ataupun Sungai Buloh tu, makanan kami je tu.. kami memang happy buat kerja2 ni.. disamping dapat berjalan, kami dapat ramai kawan.. ramai pelanggan kami, kini jadi kawan rapat.. teman ketika berkahwin atau berpisah.. so sad man..

hehe...

harap anda sentiasa bahagia...


lori pink yang gagah perkasa!




Selepas siap dibungkus dan dikotakkan, maka seterusnya ialah proses pengeposan.. barang-barang akan diangkat ke atas lori untuk dihantar kepada pelanggan, ataupun syarikat kurier seperti poslaju/skynet akan datang ke kedai kami untuk mengambil barangan tersebut..

kira dulu sebelum bungkus

kami adalah pelanggan kontrak kepada poslaju dan skynet.. dengan itu, kami akan mendapat harga special dari mereka, dan ia tentunya menguntungkan pelanggan kami,apabila kami dapat menawarkan kos pos percuma untuk tempahan lebih 30 helai.. ya PERCUMA POS!


lepas siap cetak tunggu betul2 kering ye bang..

'color testing'

itu lah serba sedikit bagaimana proses mencetak silkscreen dilakukan.. so, kalau anda nak menempah tshirt atau beg atau apa2 sahaja cetakan silkscreen atas tuala, beg, non woven bag, kemeja, apron, mug, atau lanyard, boleh whatsapp kami untuk keterangan lanjut yea!

my name is Abdullah Rawahah Isharudin



call/sms/wahtsapp 012 908 7504 - Abdullah Rawahah Bin Isharudin


Monday, March 23, 2015

cetak beg

Salam semua..

apa khabar ye.. lama tak update blog.. minggu ni memang kami semua sgt2 sibuk menyiapkan tempahan yang berduyun2 dari pelanggan.. eh.. betul ke tatabahasa ni.. hehe

harini kami menyiapkan tempahan beg daripada UNITEN.. Beg ni mereka nak bagi kepada peserta '4th National Symposium & Exibition on business and Accounting 2015'.



kami memang banyak menerima tempahan cetakan beg macam ni.. selain tu, kami turut mencetag beg untuk cenderahati, ataupun kegunaan seminar atau bengkel ataupun beg sempena apa2 majlis la..

kalau cik puan tuan puan nak buat beg, boleh call atau whatsapp je 012 908 7504- Abdullah


Ataupun boleh saje emel kami apa2 sahaja pertanyaan anda..



yang bestnya tempah dengan kami, anda xkan dikenakan caj2 merepek okey.. hanya harga beg dan cetak.. dan paling best sekali, pos percuma ke mana2 destinasi dlm semenanjung menggunakan poslaju/skynet..

best kan? ha..best la, igt murah ke kos postage.. silap2 beratus taw.. kami merupakan pelanggan kontrak dengan poslaju, sehari, berpuluh-puluh kotak kami pos ke seluruh Malaysia..so, kami dapat harga yang istimewa dari poslaju/skynet..


 sbb tu kami tak caj kat anda ye.. best kan? nak best lagi? whatsapp cepat.. cepat..

Monday, March 2, 2015

Pameran Pengantin 2015

Hai semua pembaca dan juga stalker.. hehehe... minggu lepas dari 28 februari hingga 1 Mac, kami telah menyertai Pameran Pengantin Malaysia 2015 di SACC, Shah Alam.

Kena Serbu

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dan mendapat sambutan meletop dari pengunjung.Pameran ini berlangsung dari jam 10 pagi hingga 9 malam anjuran Urban Vibe Event Sdn Bhd.


Final Touch
Kami membawa beberapa produk 'hot selling' seperti Tshirt Rewang, mug, banner/bunting dan juga ekslusive door gift.


pilih jangan tak pilih!

kami jangka, hanya penduduk sekitar shah alam atau lembah klang sahaja yang datang, tetapi, ramai sangat pengunjung datang dari jauh; Jitra, Pekan, Besut dan juga Bukit MErtajam!


Crew kami

Penat jugak la kaki kami berdiri 11 jam tu weh.. heehehe.. apa2 pun, thanks banyak2 ya semua yg berkunjung, dan kami mencatat jualan lebih lima angka, jauh lebih dari yang dijangkakan.



hari pertama, jumlah pengunjung sangat perlahan, hingga rasa nak menitiskan air mata, memikirkan sewa tapak yang boleh menjulingkan mata, namun, hari kedua dan ketiga jumlah pengunjung sangat ramai.hingga kan flyers dan namecard  kami diulang cetak beberapa kali..


Add caption

kami juga menaja hadiah utama untuk pengunjung bertuah di Pameran tersebut iaitu Zenfone 5 dan juga Oppo Smartphone.yang sedihnya, deejay tak war2 pun kami sebagai penaja.. agak kecewa jugak disitu,, haha.. ikhlas tu memang ikhlas, tapi tujuan kami untuk mempromosi booth kami bang! hahaha..

Sesi menghadiahkan Zenfon 5 kepada pengunjung bertuah
bigboss entertain customer..customer ni memang best, sporting yang amat!
dan yang paling mengujakan kami, booth kami yang warna warni ini turut dikunjungi Ustazah Fatimah Syarha yang cantik dan lemah lembut ni.. Terima Kasih ye Ustazah,.. Ustazah turut menyampaikan talk yang amat releven iaitu "Bercinta, sebelum atau selepas nikah"..


Bersama ustazah Fatimah Syarha
Selain itu, majlis turut diserikan dengan kehadiran selebriti seperti Fizo Omar dan Isterinya Mawar, dan juga persembahan kumpulan Nasyid Saf One serta band Alfarabi!


big boss sedang membuat persembahan.. hehe
 Sekian sahaja laporan dari kami dari Shah ALam, jumpa lagi di Midvalley insyaAllah..


orang lain bergambar sebelum, kami bergambar selepas semua dah dicabut.. adess.. muka pun penat je..

terima kasih sebab sudi baca sampai habis, sesiapa nak sertai booth pameran pengantin ni, boleh la contact kami ye.. eh.. contact organizer la.. 




Tuesday, February 24, 2015

Pameran Pengantin Malaysia 2015-SACC

Temui kami di Pameran Pengantin Malaysia 2015 di Shah Alam Convention Centre (SACC) dan jika bertuah, anda mungkin memenagi Asus Fonepad 7 dan juga Asus Zenfon 5 Tajaan kami, cepat!


kami akan berada di booth nombor 3 ye, dapatkan tshirt rewang dengan 'harga expo' confirm termurah di Malaysia!

tunggu apa lagi!